Monday, November 17, 2008

What Fats You Should??

1) BAKING
- Use a variety of polyunsaturated and monounsaturated oils and margarines.
- Including those made from canola, olive, sunflower, soybean and peanut.
- Use spray oils that are olive or canola-based.

2) SPREADING ON BREAD
- Use a variety of polyunsaturated and monounsaturated oils and margarines spread.

3) Deep-frying
- Not recommended by The Heart Foundation

4) Salad Dressing
- Use sunflower, canola, olive, peanut, macadamia, sesame or grapeseed oils.

5) Shallow / pan / stir-frying
- A variety of oils are suitable including all those listed above

What Is a FATS??

We need fat for energy and to absorb vitamins A, D, E and K and carotenoids. Here’s how to understand what fats are what:

1) CHOLESTEROL

A fatty substance produced naturally by the body and found in our blood. LDL cholesterol cloys arteries and leads to heart disease, while HDL cholesterol helps to uncly blood vessels

2) POLYUNSATURATED FATS

Help to lower blood cholesterol if your meals are low in saturated fats

3) SATURATED FATS

Raise blood cholesterol

4) MONOUNSATURATED FATS

Help to lower blood cholesterol if your meals are low in saturated fats

5) TRANS FATS

Same like saturated fats to raise LDL cholesterol and lower HDL cholesterol


• The terms “saturated” and “unsaturated” refer to the type of molescules in the fat. Saturated molecules have all their bonds used up, so they are more rigin and stable. Unsaturated molecules have some open bonds resulting in a more reactive, liquid oil.

Reference: Courtesy Heart Foundation.

Percaya Tak : Ada Pengganti Minyak Hitam Kenderaan??

Dalam situasi ekonomi dunia yang tidak tentu, harga minyak hitam telah meningkat naik. Ini telah membebankan pengguna yang mempunyai kenderaan samada kenderaan berat atau kenderaan ringan keran aminyak hitam ibarat darah yang menggerakkan sesuatu kenderaan

Namun, terdapat segelintir pengguna yang telah menemui alternatif yang berguna bagi mengatasi masalah penyelenggaraan minyak hitam bagi kenderaan mereka.Mereka telah menggantikan minyak hitam yang sedia ada dipasaran dengan menggunakan minyak masak yang berteraskan kelapa sawit. Perbandingan harga amat ketara dimana sebungkus minyak masak hanya dapat diperolehi sekitar RM 2 sahaja berbanding harga runcit minyak hitam yang berharga RM90 keatas. Mereka juga hanya perlu membelinya di kedai runcit dan pasar biasa sahaja.

Menurut Nik Safian Afzani Omar, Pengurus Pemasaran Sekolah Golf Micheal Ismail, yang mana telah menggunakan minyak masak berteraskan kelapa sawit sebagai ganti minyak hitam kereta Kancilnya, katanya, suhu enjin keretanya sangat rendah dan meter suhu tidak pernah melebihi dari satu takuk. Ini membuktikan bahawa penggunaan minyak masak sebagai amat berkesan dan praktikal.

Bagi seorang pencipta alat penjimat minyak berasaskan gas hydrogen dan air, Hisham Abdullah, berkata, minyak kelapa sawit merupakan minyak yang paling sintetik, tetapi kita tidak tahu mengenainya. Beliau adalah bekas jurutera sebuah syarikat Jepun dan merupakan graduan ekonomi dan kejuruteraan Universiti Arkansas, Amerika Syarikat, telah menggunakan minyak masak sebagai ganti minyak hitam selama lebih satu tahun dan tidak ada kesan negatif pada kereta Proton Iswaranya.

Manakala seorang mekanik, Mohd Tajudin Jalil, amat mengesyorkan pengguna lain menggunakan minyak masak berteraskan kelapa sawit selepas dia bertemu dengan pakar minyak luar negara bagi mengetahui rahsia minyak masak ini. Beliau telah menggunakan minyak ini sejak 2 tahun lepas. Nasihatnya kepada pengguna yang baru agar menukar gasket yang berkualiti terlebih dahulu sebelum menggunakan minyak masak berteraskan kelapa sawit ini.

Sangat menakjubkan!! Ini membuktikan bahawa kelapa sawit mempunyai manfaat dan faedah yang sangat besar. Ia bukan sahaja dapat menjimatkan wang malah penggunaannya lebih mesra alam. Untuk maklumat lanjut sila layari http://ilmurahsia.name.my ataupun http://www.nordicgroup.us/oil.html#The300 Mile Facts.